[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 26، شماره 4 - ( زمستان 1387 ) ::
جلد 26 شماره 4 صفحات 420-425 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه آستانه چشایی به چهار مزه اصلی میان افراد سالم و دیابتیک
دکتر نادر نوابی* 1، دکتر مریم فرزاد، دکتر آرزو علایی
1- ، n_navabi@kmu.ac.ir
چکیده:   (7244 مشاهده)

سابقه و هدف: دیابت ملیتوس یکی از بیماری‌های متابولیک پرعارضه است. تغییر در حس چشایی همواره به عنوان یکی از عوارض حسی در دیابت گزارش شده است. اکثر مطالعات انجام شده به بررسی تغییر درک در مزه شیرین در مبتلایان پرداخته‌اند اما انتظار می‌رود به دلیل نوروپاتی ایجاد شده در دیابت تغییر در درک هر چهار مزه اصلی رخ دهد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه آستانه چشایی مبتلایان به دیابت و افراد سالم نسبت به چهار مزه اصلی انجام گرفت.

مواد و روشها: دراین مطالعه که به صورت مورد-شاهدی یکسوکور انجام شد، حساسیت چشایی 96 بیمار مبتلا به دیابت مراجعه کننده به بیمارستان شهید باهنر کرمان با 99 فرد سالم نسبت به چهار مزه اصلی مورد مقایسه قرار گرفت. به منظور تعیین آستانه چشایی افراد مورد مطالعه از روش ارزیابی در کل فضای حفره دهان با ساخت محلول‌های چهارگانه در پنج غلظت متفاوت استفاده گردید. از آزمون‌های من ویتنی و اسپیرمن جهت آنالیز داده‌های جمع‌آوری شده استفاده شد.

یافته‌ها: بیشترین فراوانی مربوط به آستانه چشایی افراد مورد مطالعه در دو گروه مبتلا به دیابت و سالم برای تمام مزه‌ها غلظت دوم بدست آمد (سوکروز 032/0 مولار، کلرید سدیم 032/0 مولار، اسید سیتریک 001/0 مولار و کینین هیدروکلراید 00001/0 مولار). همچنین، اختلاف معنی‌داری بین دو گروه در درک مزه شیرین وجود داشت(002/0=P) و در مبتلایان به دیابت، میان قدرت درک مزه تلخ با جنسیت و سن نیز ارتباط معنی‌دار مشاهده گردید (برای جنس: 019/0=P و برای سن: 047/0=P).

نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد درک دیرتر مزه شیرین در مبتلایان به دیابت نسبت به افراد سالم ممکن است به تمایل به مصرف بیشتر قند در آنان منجر گردد و مصرف بیشتر مواد قندی باعث کاهش پروگنوز بیماری خواهد گردید.

واژه‌های کلیدی: : حس چشایی، آستانه چشایی، دیابت قندی
متن کامل [PDF 152 kb]   (1533 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۸۵/۶/۱۵
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Navabi N, Farzad M, Alaeei A. Taste threshold of four main tastes between healthy and diabetic individuals. J Dent Sch. 2009; 26 (4) :420-425
URL: http://jds.sbmu.ac.ir/article-1-409-fa.html

نوابی نادر، فرزاد مریم، علایی آرزو. مقایسه آستانه چشایی به چهار مزه اصلی میان افراد سالم و دیابتیک. مجله دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی. 1387; 26 (4) :420-425

URL: http://jds.sbmu.ac.ir/article-1-409-fa.html



دوره 26، شماره 4 - ( زمستان 1387 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی Shahid Beheshti University Dental Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3781